Ana içeriğe atla

Yön nasıl bulunur yöntemleri nelerdir?

Yön nasıl bulunur yöntemleri nelerdir? Yön bulma yöntemleri herkesin bilmesi gereken zor zamanlarda kullanmak gerekebilecek bir özelliktedir. Yön bulmanın çeşitli şaşmaz yöntemleri vardır. Yön özellikle kaybolduğumuzda veya bir yere gittik yönleri de bilmiyoruz ancak müslüman olduğumuz için namaz kılmak istiyoruz bu gibi durumlarda yönleri bilmemiz tespit edebiliyor olmamız lazımdır.

Yön nasıl bulunur yöntemleri nelerdir?
Diyelim ki bir geziye çıktınız veya dağ tırmanışı yapıyorsunuz ve kayboldunuz. İşte size kurtulmanız için kolaylık sağlayacak bilgilerden biri de yön tayin yöntemlerini kullanmanız olacaktır. Öncelikle geldiğiniz yönün ne olduğunu bilmeniz aşağıda anlattığımız yöntemlerden yararlanarak yönleri tayin etmeniz ve geldiğiniz yöne doğru yürümeniz kurtulmanızı sağlayacaktır.

Her insanın bilmesi gereken en önemli bilgilerden biridir yön bulma yöntemleri. Biz de yön tayin metotlarının neler olduğunu bu yazımızda sizle paylaşıyoruz.

Simdi yön bulma yöntemlerinden bahsedelim ve bu yöntemlerin tek tek nasıl kullanılacağından bahsedelim.

Güneşle yön tespiti: Hepimizin bildiği en önemli enerji kaynağı olan güneşten yararlanarak yönümüzü tayin edebiliriz. Güneş doğudan doğar ve batıdan batar. Bu bilgiler ışığında güneş takip edilerek yönler tespit edilebilir. Bu yöntemin kullanılması için güneşli bir havanın olması gerekir.

Karınca yuvasıyla yön bulma: Yine Allah'ın yarattığı canlılardan olan karıncalardan da yararlanarak yön tayini yapabiliriz. Karınca yuvalarını dikkatli incelediğimizde varacağımız sonuç şu olacaktır. Karınca yuvalarının ağız kısmı güneyi göstermektedir. Bu bilgiyle de yönümüzü kolayca tespit edebiliriz. Bu yöntem her zaman işe yarayabilir. Tabi karınca yuvası bulmamız halinde.

Kutup yıldızıyla yön bulma: Geceleri gök yüzüne bakarak görünen en büyük yıldız olan kutup yıldızından yararlanarak yönümüzü bulabiliriz. Kutup yıldızı her zaman kuzeyde yer almaktadır. Ancak bu yöntem gökyüzünde yıldızların görünmesi halinde işe yarayacaktır.

Mezarlık ile yön bulma: Müslüman ve hristiyan mezarlıklarına bakmak suretiyle de yönünüzü yönleri kolayca tespit edebilirsiniz. Öncelikle mezarlık bulmanız ve bu mezarlığın müslümanlara mı hristiyanlara mı ait olduğunu öğrenmelisiniz. Bu tespitten sonra müslüman mezarlıklarında baş kısmı batıyı, ayak kısmı doğuyu gösterir. Hristiyan mezarlıklarında ise baş kısmı her zaman güneyi göstermektedir. Bu bilgilerle de yönünüzü kolayca bulabilirsiniz.

Pusula ile yön tayini: En kolay yön bulma yöntemlerinden ve yaygın olarak kullanılan yöntem olan pusula ile yön bulmadır. Pusulada bir ibre ve yönler bulunmaktadır. İbre he zaman kuzeyi gösterdiği bilgisinden hareketle her yön kolayca bulunur. Sizin veya pusulanın hangi yönde bulunduğunun hiçbir önemi yoktur. Pusula size her ne durumda olursa olsun kuzeyi gösterecektir. En doğru ve kesin sonuç alınabilecek yöntem budur. En çok kullanılan yöntem de pusula ile yön bulma yöntemidir.

Cami ile yön tayini: Yine müslümanların ibadethaneleri olan Camilere bakarak yönümüzü kolayca tespit edebiliriz. Camilerde namaz kıldırılan yerdeki çıkıntı güneyde yer almaktadır. Yine camilerin minare kapıları da he zaman güneye yapılır. Camilerden de yararlanarak kolayca yön bulabiliriz.

Gölge boyu ile yön tayini: Yere dikeceğimiz bir çubuğun oluşturduğu gölge sayesinde de yönümüzü kolayca bulabiliriz. Tabi bu yöntemde biraz gözlem yapmamız gerekecektir. Bu yöntemi kullanırken şöyle yapıyoruz. Çubuğu yere dikiyor ve güneş en tepe noktadayken gölge boyunun küçük olduğu taraf kuzeyi bilgisinden hareketle yön tayini yapabiliriz.

Bu yazımızda sizinle yön tayininin önemi ve yön tayin yöntemlerini anlatmaya çalıştık. Umarız faydalı olabilmişizdir. Lütfen yazımızla ilgili alttaki yorum kısmından yorumlarınızı bizimle ve herkesle paylaşınız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kütlenin korunumu yasası nedir örnek sorular ve çözümleri

Kütlenin korunumu yasası nedir örnek sorular ve çözümleri Kimya dersinin konularından olan kütlenin korunumu konusunda bu sayfamızda kısa öz bilgiler vereceğiz. Kütlenin korunumu yasası olarak bilinen kimya dersi konusunda önemli bilgileri ve yine kütlenin korunumu kanunu ile ilgili çözümlü örnekler de sizlerle bu sayfada paylaşılacaktır. Değerli öğrenciler kütlenin korunumu yasası ile ilgili çözemediğiniz soru olursa veya merak ettiğiniz bir bilgi olursa bu sayfanın altındaki yorum kısmından yada iletişim kısmından bize ulaştırabilirsiniz. Şimdi kütlenin korunumu yasası kanunu ile ilgili bilgiler vermek istiyoruz. Kimyasal tepkimeye giren maddelerin kütlesi kadar kütlede çıkan ürün olmasına kütlenin korunumu kanunu denir. Fiziksel tepkimeler sonucunda da Kimyasal tepkimeler sonucunda da kütlenin korunumu yasası geçerlidir. (Erime, donma, buharlaşma vb.) Örnek Sorular ve Çözümleri ÖRNEK 1 A nın hepsi 100 gr B ile reaksiyona giriyor. Reaksiyon sonucu ortaya çıkan A

Okulistik sayfasına giriş nasıl yapılır?

Okulistik sayfasına giriş nasıl yapılır?, Okulistik giriş nasıl yapılır?, Okulistik sayfası, Okulistik sistemi, Okulistik girişi, Okulistik sayfasına nasıl girilir, Okulistik sayfa bilgileri, Okulistik Okulistik Fatih projesinde sanal okul sistemi dir. Öğretmen ve öğrenciler için kurulan okulistik sistemi ne sayfasına nasıl girilebilir. Okulistik sayfası na aşağıdaki linkten girebilirsiniz. Okulistik sistemi ne hem öğretmenler hemde öğrenci velileri girebilmektedir. Öğretmenler öğrencilerin notları nı girebilmekte, veliler ise çocuklarının not larını görebilmektedirler. Okulistik giriş için tıklayınız... MEB Okulistik Öğretmen Girişi için tıklayınız

Rakam nedir Rakamlar Nelerdir Sayı ile Rakam Arasındaki Fark

Matematik dersinde kullanılan rakamlar hakkında bu yazımızda sizlere sınav bilgileri blogu olarak bilgi vermeyi amaçlıyoruz. Bildiğiniz gibi matematik çeşitli sayılar dan ve bu sayıların arasındaki işlemlerden oluşur. Matematikte rakamlar çok önemlidir. Çünkü bir anlamda rakamlar matematiğin alfabesi durumundadır. Şimdi nedir bu rakamlar? der gibi olduğunuzu duyar gibiyim. Tabi rakamların neler olduğunu, rakam denince nelerin akla gelmesi gerektiğini, rakamların nerelerde kullanıldığını açıklayacağız. Evet nedir bu rakamlar , rakamlar kaç tanedir , rakam örnekleri, rakam ile sayı arasındaki fark gibi birçok bu yazıdan sonra cevap bulacaktır. Değerli bilgi de bilgi ziyaretçimiz rakam 0 dan 9 kadar olan sayılara denir. Yani rakamlar şunlardır. 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 rakamdır. Rakam dediğimiz zaman aklımıza 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 gelmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken konu 0 da bir rakamdır. Rakam aslında sayıları oluşturanlardır. Yani rakamlar ı kullanarak sayılar